Naamion takana on usein narsisti

maski

Mediassa on säännöllisesti juttuja henkilöistä, jotka ovat selkeästi eri tavoilla häiriintyneitä ja ovat toimineet sen mukaisesti tilaisuuden tullen. Mielenterveyslain muutoksien myötä avohoidossa pyritään hoitamaan pääsääntöisesti heitäkin, jotka ovat aikapommeja muille ihmisille. Mikäli virallista mielisairautta ei ole persoonaltaan häiriintynyt pääsee toteuttamaan itseään myös työelämässä. Niinpä se missä nämä sairaat henkilöt haluavat toimivaltaansa käyttää sellaiseen toimintaan he pyrkivät.

Tästä otan esimerkkinä nuorten kyykytykseen ja näin valtaansa käyttäneen työntekijän. Joka selkeästi nautti saadessaan kiristää silmukkaa jo ennestään vaikeuksissa olevan nuoren asioista päättäessään. Nämä pikkuvirkojen omat hirmuhallitsijat eivät kaihda keinoja tilaisuuden tullen saadakseen sairasta mielihyvää omalla toiminnallaan.  Häiriintynyt ihminen ei itse koe olevansa sairas, eikä näe toiminnassaan mitään väärää. Silloin kun tulee sattuman kauppana kohdanneeksi häiriintyneen ihmisen esim. Narsistin viran puolesta tai siviilissä persoonaltaan häiriintyneellä on tapana kaataa syyllisyys jonkun muun niskoille konfliktitilanteissa. Erityisesti narsisti haluaa tietenkin pelastaa omat kasvonsa ja kostaa sille kenet kokee olevansa uhka omalle itselleen jollakin tasolla tai horjuttavan hänen asemiaan.  Kaikki keinot narsistiselle henkilölle ovat sallittuja mm. Vääristeltyjen juorujen levittäminen, ihmissuhteiden ja mahdollisten työmahdollisuuksien sabotointi jne. Pääasia on ettei narsistin oma asema horju, olipa kyseessä työ tai siviilielämä. Narsistiset ihmiset osaavat esittää roolinsa hyvin. Harva voi uskoa näistä ihmisistä millainen todellisuus saattaakaan olla naamion takana.

Ne jotka ovat joutuneet narsistin kanssa konfliktiin tietävät, että heidän tiensä miinoitetaan tavoilla tai toisilla. Mediassa on käsitelty tapausta, jossa tekijä joka jäi kiinni rikoksistaan esiintyi kiinni jäätyään uhrina. Itse asiassa juuri edellä mainittu tapa on hyvin tyypillistä narsistisille ihmisille, joiden oma toiminta ei kestä päivänvaloa ja näiden kohteille siirretään syyllisyys. Koska narsisti ei pysty ottamaan vastuuta siitä, että olisi tehnyt itse väärin. Narsistin luonteeseen kuuluu toisen osapuolen mustamaalaaminen ja asioiden vääristely omaksi hyväkseen. Koska narsisti osaa esiintyä mitä mukavimpana ihmisenä ja hänellä on taito manipuloida ihmisiä, joten ymmärtäjiä ja selkään taputtelijoita varmasti riittää. Se millaiseen paskamyrskyyn ja myllytykseen narsistien kohteet joutuvat ei ole merkitystä narsistille. Narsisti kokee toimintaansa täyden oikeutuksen, kun asiat eivät mene niin kuin hän haluaa. Sen erehdyksen tekeminen seurauksineen ovat inhimillisyyttä saati peiliin katsomista kaihtaville narsistille täysin yhdentekeviä. Pääasia että tämä pahimman mahdollisen virheen häntä kohtaan tehnyt ihminen maksaa ja kalliisti. Henkisesti terve ihminen ei toimi edellä mainitulla tavalla. Eri tavoilla sairailla ihmisillä on suoranaiset markkinat nykymaailmassa. Kaikenlaisia mahdollisuuksia miten saada omaa vihaansa ja monenlaista kiusantekoaan läpi varmasti löytyy.

Lainsäädäntö on jonkin verran laittanut kapuloita rattaisiin, mutta ihmiset jotka joutuvat maksamaan mm. Henkisesti traumatisoituen ja sairastuen näiden mielivaltaisten narsististen ihmisten häiriintyneisyyden ja vihan hinnan on kohtuutonta. Suomessa uhrien asema on järkyttävä, mutta tekijöiden päänsilittäjiä ja ymmärtäjiä riittää. Esim. Eduskunnan säätämän lain mukaan alle 25 vuotiaat eivät saa täyttä korvausta toipumiseen ja eheytymiseensä tarvitsemastansa terapiasta.  Niinpä nämä uhrit jäävät kantamaan vaurioita ja elämään niiden kanssa ilman apua. Sanotaan että nuorissa on tulevaisuus, mutta suomella on varaa uhrata omat nuorensa ainakin ne, jotka ovat kokeneet kovimpia kolhuja.

Naamion takana on usein narsisti